Digitaliseringens historia – från då till nu

Blogg, 2020-02-19

Marika Henriksson Marika Henriksson jobbar som marknadsansvarig för ProOpti, som nu också är en del av Enghouse Interactive. Hennes mål är att hjälpa företag att få insikt och kontroll över alla sina IT-investeringar, både gällande kostnad, kvalité och användande.

Det finns få begrepp som blivit så omdiskuterade som digitalisering. Vissa belackare kallar det ett modeord, men sanningen är att detta “modeord” har skakat om vår ekonomi, vårt sätt att agera med andra och med företag och skapat nya affärsmöjligheter. I denna artikel tittar vi på hur digitaliseringen sakta men säkert banade sin väg i svenskt näringsliv och var vi står idag.

När man pratade om digitalisering de tidiga åren var ordet först och främst synonymt med överföring av det analoga till det digitala – en datorisering. Dokument scannades in, faxmaskiner åkte ut ur kontoren och Gula Sidorna samt Telefonkatalogen försvann ur stadsbilden. Tittar man på teknikutvecklingen och uppfinningar så är den datoriserade delen av digitaliseringen verkligen inget nytt.

  • Maskininläsning har använts sedan slutet av 1960-talet.
  • Musikinspelningar har digitaliserats på bred front sedan CD-skivan började säljas i början på 1980-talet.
  • Drygt 10 år senare, 1993, började videoinspelningar digitaliseras och komprimeras.

År 2016 tog det fart på riktigt

Om man rådfrågar Google Trends, som mäter antalet sökningar på ett visst ord, när det stora intresset kring digitalisering tog fart så finns det en tydlig startpunkt vid årsskiftet 2015/2016. Och i september 2016 googlades ordet dubbelt så ofta som vid samma tidpunkt året innan.

Augmented Reality-spelet Pokémon Go var som hetast år 2016, VR-glasögon blev årets julklapp och Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen lovade att banken skulle bli bättre på digitaltjänster. Sverige var i digitaliseringens framkant och utsågs av World Economic Forum till världens tredje bästa land att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Men det tändes också flera varningslampor. Enbart 11 procent av de svenska företagen befann sig år 2016 på en avancerad nivå vad gäller digital teknik. Sverige halkade efter i Norden och detta gap var mycket på grund av att små till medelstora företag inte hade hakat på digitaliseringen.

Två år senare, år 2018, hade ordet digitalisering tagit ett längre steg än att vara begreppet för att göra en digital variant av ett tidigare analogt arbetssätt. Politiken, samhället och gemene man hade förstått att digitala plattformar möjliggör helt nya arbetssätt och affärsmodeller. Temat för Almedalsveckan 2018 var digitalisering, hållbarhet och miljö och denna vecka lockade en rekordpublik som diskuterade och lyssnade till hur Uber har omvandlat taxinäringen och Airbnb ändrat synen på hotellbranschen. Digitala och datadrivna affärsmodeller har vänt upp och ner på världen, konstaterades det då mycket riktigt.

Idag handlar det om digital transformation

“Modeordet” digitalisering har ynglat av sig och fött nya begrepp som big data, blockchain och 3D-printing. Big data är exempelvis själva grunden för tjänster som Youtube, Facebook och Amazon. De samlar helt enkelt stora mängder data om sina användare, beteende, företeelser, geografi och så vidare och låter med datans hjälp styra annonsering, användarupplevelse och anpassning.

Blockchain handlar även den om data. Ett blockchain är en decentraliserad databas som lagras i många kopior. Denna distribuering hindrar manipulering av datan i efterhand. Inom frakt exempelvis förenklar blockkedjor administrationen. Fraktföretaget blir av med onödiga mellanhänder och konsumenterna kan få frakten snabbare och billigare.

Men det kanske mest spektakulära exemplet på den digitala transformationen som pågår för fullt är 3D-printing. Införandet av 3D-skrivare omvandlar tillverkningsprocesser, ändrar globala leveranskedjor och skapar nya affärsmodeller. Komponenter i flygplan och bilar samt medicinsk utrustning som proteser och implantat kan tillverkas med hjälp av 3D-skrivare. Det rapporteras till och med om försök att skriva ut vävnader med levande celler. På sikt hoppas man kunna ersätta organtransplantation.

Sammanfattning

Från modeord till industriell revolution. Det som började med en datorisering har idag blivit en kraft med egendynamik som påverkar samhället, näringslivet och konsumenternas vardag. Det finns inga företag, varken i Sverige eller i utlandet, som inte påverkas av digitaliseringen och just därför är det vitalt att alla läser på om området och försöker hitta fördelarna för den egna verksamheten.

Läs gärna vårt whitepaper om hur man kan dra nytta av decentraliseringen inom digital teknik.