Vidyo – en säker, stabil och skräddarsydd videoplattform för varje behov

Blogg, 2020-06-11

Malin Törnqvist Malin Törnqvist jobbar som marknadsansvarig på Enghouse Interactive. Hon strävar efter att få företag och organisationer att förstå vikten av bra kundkommunikation och hur man lyfter den till nya nivåer.

Enghouse videoplattform Vidyo erbjuder företag och branscher en möjlighet att med hög säkerhet digitalisera och effektivisera flera delar av arbetet. Jag tog en pratstund med Kjetil Bakkeskaug som är ansvarig för Vidyo på den nordiska marknaden för att ta reda på mer om plattformen och dess oändliga möjligheter.

Video som format är inte längre något nytt, men de senaste veckorna har video fått en ordentlig vitamininjektion, på grund av rådande omständigheter då allt fler jobbar hemifrån En stor fördel med det är att tröskeln för att använda sig av video har sänkts betydligt, vilket troligtvis kommer få video att fortsätta växa ytterligare när dessa lite annorlunda tider är över. Men med Enghouses videoplattform Vidyo kan företag enkelt och smidigt få tillgång till en plattform som erbjuder så mycket mer än “bara” videomöten.

Skräddarsydda och anpassade lösningar för varje kund

Från Vidyo som plattform växer tre grundgrenar ut. Vilken gren företag väljer beror helt på vad de är intresserade av och vilka behov som finns. Kjetil Bakkeskaug arbetar som Partner Manager på Enghouse Interactive och har sedan han började på företaget 1999 haft flera olika roller. Idag är han ansvarig för videoplattformen Vidyo på den nordiska marknaden.

”Vi är alltid väldigt måna om att våra lösningar ska vara till stor nytta för våra kunder och eftersom varje kund är unik, skräddarsyr och anpassar vi vår Vidyo-lösning efter kundens behov”, säger Kjetil.

Han fortsätter:

”Vår plattform är stabil med mycket hög upptid. Vidyo levererar säker kommunikation, som gör den speciellt designad för exempelvis bank och finans, utbildning, sjukvård och offentlig sektor”.

En av grenarna inom Vidyo är en spännande produkt som heter vidyo.io. Innanför den är det mer eller mindre bara fantasin som sätter gränser. Vidyo.io avlastar utvecklarna med enkla SDK:er och tillgång till ett globalt nätverk, vilket gör att de kan fokusera på att bygga en bra app snarare än att behöva vara videoexperter. Många av våra kunder använder sig av video.io för att ”embedda” videos i appar, på hemsidor och i webbapplikationer.

Stor plattform inom sjukvården

De senaste åren har Vidyo tagit en allt större plats på den nordiska marknaden men det har länge varit en stor och viktig plattform i USA, framför allt inom sjukvården. Här kan Vidyo användas på flera sätt, till exempel används det mycket för övervakning av patienter genom en applikation som har utvecklats av Enghouse samarbetspartner i USA.

”Läkare kan via flera skärmar övervaka salarna, till exempel på intensivvårdsavdelningen. När de ska göra en kontroll kan de zooma in på patienterna och se så allt är bra. Sjukvårdspersonalen kan på det här viset övervaka mängder av sjuksängar på en och samma gång med hjälp av flera skärmar”, förklarar Kjetil.

Ett annat exempel på ett effektivt och bra användningsområde för sjukvården är VidyoEngage som gör det möjligt att gå från telefon till video under ett samtal. Vid en allvarligare skada, då en person kanske blöder mycket, kan det vara svårt för teleoperatören att ge rätt bedömning via telefon. Här kan applikationen komma mycket väl till pass, genom att operatören har Vidyo aktiverat skickas en länk till uppringarens smartphone. Hen kan sedan omvandla samtalet till video och visa upp sina skador. Även vid allvarligare tillstånd som till exempel en misstänkt stroke kan en neurolog hoppa in i ett videosamtal och göra en första bedömning, något som till och med kan vara livsavgörande för patienten.

Effektiv plattform även för utbildning

Utöver sjukvården så är Vidyo även en effektiv plattform för skolor och utbildning på distans, speciellt i tider som nu då många även sköter sina studier på distans. Med FEIFLEX som har utvecklats av Företagsekonomiska Institutet, FEI, baserad på Vidyo, finns det möjlighet att länka ihop flera skärmar så att en föreläsning kan spridas över hela norden, eller världen. Endast en föreläsare i ett klassrum syns då, varpå en mängd mikrofoner i klassrummet plockar upp ljudet för att det ska bli så virtuellt som möjligt.

Se hur FEI har använt Vidyo

En säker, stabil och pålitlig plattform

Det har pratats mycket om säkerhet de senaste åren, speciellt efter att molntjänster och mer onlinebaserade alternativ vuxit sig större. Vi på Enghouse sätter alltid säkerheten högt upp på vår priolista och vill att våra kunder ska känna sig fullständigt trygga med våra lösningar. När det kommer till Vidyo finns det flera möjligheter att installera plattformen, för de som önskar går det utmärkt att ha det som en molntjänst, för att ta ett exempel.

En annan möjlighet är att vi installerar Vidyo lokalt, vilket är ett av de absolut säkraste alternativen.

”För att ta några exempel så jobbar vi med enpunktskryptering och enligt ett flertal säkerhetscertifieringar. Men inte minst, speciellt för de som har lite känsligare information, till exempel myndigheter och sjukvård, kan vi installera Vidyo lokalt för högsta säkerhet”, säger Kjetil.

Utöver säkerheten så är Vidyo även en mycket stabil plattform, något som har varit viktigt från start att kunna erbjuda. Det krävs egentligen inte ens wi-fi eller fast bredband för att hålla ett möte utan störningar, utan det räcker med ett bra 3G-nät. Det har också alltid varit viktigt att kunna erbjuda kunderna hög videokvalitet, något vi är stolta över att kunna göra idag.

Vem passar Vidyo för?

Som vi tidigare nämnde så är Vidyo redan stort inom sjukvården främst på den amerikanska marknaden, men vi är övertygade om att plattformen har stor potential att bli större även inom andra områden och branscher. Egentligen oavsett om du är ute efter en riktigt bra och säker plattform för att hålla videomöten, eller om du är ute efter nya, digitala sätt för att hålla föreläsningar online på.

Enghouse Interactive är välkända i Norden för vår lösning Trio Enterprise till kontaktcenter. Nu kan vi även erbjuda Vidyo integrerat med Trio för att möjliggöra för våra kunder att erbjuda videotjänster.

”Vi kan leverera lösningar som våra kunder kan integrera i sina system framöver. Vi brukar säga att Vidyo är som ett pussel – alla kunder behöver inte alla bitar, men vi har alla bitar som kan behövas”, avslutar Kjetil.

Vill du veta mer om Vidyo? Här kan du läsa mer och testa på i 14 dagar!