5 tips när du jobbar hemma

Hur jobbar man bäst hemifrån? Här är några tips på hur du arbetar mer effektivt och samtidigt håller humöret upp.

1 Klä på dig

Det kanske kan verka lockande att gå runt i pyjamasen hela dagen. Men om du istället följer dina vanliga morgonrutiner kommer du att psykologiskt vara bättre förberedd på att börja arbetsdagen. På samma sätt hjälper det att förstå att arbetsdagen är över när du byter ut arbetskläderna. Så av med pyjamasen och på med kläder. Och ska du vara med i videosamtal under dagen, då kanske du ska välja kläder därefter.

2 Följ dina vanliga arbetsrutiner

Börja dagen vid samma tid som du normalt anländer till din arbetsplats och avsluta dagen vid den tid du brukar gå hem. Försök att hålla dig till de antal arbetstimmar du vanligen har. Många tenderar att överkompensera när de arbetar hemifrån för att säkerställa att andra ska veta att de arbetar. Följ dina vanliga arbetsrutiner så får du balans. När arbetsdagen är slut, stäng av datorn och rensa bort papper och andra föremål.

3 Ta en promenad – om du inte är i karantän

Att arbeta hemifrån ska inte innebära att du håller dig inomhus hela dagen, förutsatt att du inte är i karantän p g a coronaviruset. Även om du kanske missar din vanliga pendling med promenad till och från tåg eller buss, se till att du lämnar hemmet minst en gång under dagen. Så ta på dig skorna, gå ett varv runt kvarteret och njut av den friska luften. Bra för kreativiteten också!

4 Ring till någon

När du är på jobbet träffar du antagligen kollegor, kunder eller leverantörer. Att arbeta hemifrån kan innebära att du spenderar hela dagen utan att prata med någon. Ta dig därför tid till att ha en riktig konversation på telefon med någon kollega eller vän. Det kan vara mer stimulerande och produktivt att ringa snarare än att bara kommunicera via e-post, chat och sms.

5 Sitt inte framför skärmen hela dagen

När du arbetar hemifrån är det viktigt med rutiner, men arbetet bör inte bli monotont. Sitt inte framför din skärm hela dagen. Lägg in regelbundna skärmavbrott då du lämnar skrivbordet. Forskning har visat att korta pauser under dagen är mer fördelaktiga än mindre frekventa längre pauser. Många hemarbetare följer Pomodoro-tekniken, en metod för tidshantering som delar arbetsdagen i 25 minuter arbete som följs av en fem minuters paus.

 

Källa: BBC News