Konsten att hålla utbildning via video

Kundcase: Företagsekonomiska institutet

Med start redan 1888 och som ett av Sveriges äldsta utbildningsinstitut kan Företagsekonomiska institutet verkligen konsten att hålla utbildningar för människor i karriären. Idag är företaget mest känd som FEI och stor del av utbildningarna sker på distans med FEIFLEX och Vidyo.

Med FEIs modell FEIFLEX kan deltagarna ta del av kompetensutveckling oavsett var de befinner sig. Antingen kan de komma till FEIs lokaler, vara på resande fot eller som nu i corona-tider, koppla upp sig från egen dator eller annan enhet och på så sätt aktivt studera hemifrån.

– Designen på FEIFLEX är vår egen. Vi har utgått från att göra det så enkelt som möjligt för läraren som inte ska behöva tänka på tekniken. Läraren kan hoppa mellan dator, visa film eller powerpoint. Man kan säga att det är ett enkelt system som är komplicerat. Med den tekniska lösningen skapas en innovativ och geografiskt obunden utbildningsmiljö., säger Magnus Rolf, vd på FEI.

FEI har ett nätverk av FEIFLEX-rum i både Sverige och utomlands och flera klassrum kan kopplas ihop samtidig. Det kan till exempel vara ett klassrum i Göteborg eller Alicante samtidigt som läraren står i klassrummet i Stockholm. Det finns mikrofoner i alla bänkrader som fångar upp ljudet i klassrummet och alla deltagare kan kommunicera med varandra, även de som är med på distans. Läraren styr med en panel och en dokumentkamera som fångar upp alla deltagare. Det är därför obligatoriskt för deltagarna att använda headset och kamera. Lektionerna filmas med högupplöst video så bilden blir i naturlig storlek vilket gör att deltagarna ofta ser läraren bättre än i verkligheten.

– För två år sedan gick vi över till Vidyo från Enghouse Interactive. Vår vision var att ha användare på flera skärmar än två och det var bara Vidyo som erbjöd den möjligheten. Dessutom har systemet en hög säkerhet, vilket inte alla har. Vidyo används till exempel av amerikanska banker och sjukvård, säger Sammy Salmela, utbildningstekniker på FEI.

FEIs teknikteam i Stockholm övervakar och assisterar samtliga FEIFLEX-rum i nätverket. De kan på så sätt hjälpa till på distans till exempel deltagarna som sitter i Alicante. FEI erbjuder skräddarsydda utbildningar och har haft upp till 200 deltagare på distans.

– Vid distansutbildning är det viktigt att ha kortare avsnitt än i ett klassrum. En bra längd på lektioner är runt 20 minuter och därefter blir det tid för frågor eller diskussion och då är det viktigt att läraren bjuder in distansdeltagarna. Raster är också viktigt att lägga in. Läraren meddelar helt enkelt att nu tar vi rast här i Stockholm och ni som sitter hemma tar en kaffe i köket så ses vi om en kvart, säger Magnus Rolf.

Tre tips för lärare att lyckas med distansutbildning!
1. Att se kursdeltagarna, att fånga upp dem och att ställa frågor.
2. Att verkligen lyssna, vad är det de säger.
3. Att kunna rita – samtidigt.